19 Ocak 2016 Salı

BASKETBOLDA SAHA VE MALZEME ÖLÇÜLERİ


  • Oyun Alanı ve Sınır Çizgileri;
Oyun sahası:düz, sert ve engelsiz bir yüzeye sahip olmalıdır.  Sahaların boyutları yerel organizasyonlarda değiştirilebilir.  Standart ölçüler 28 metre uzunluk ve 15 metre genişliktir.  Saha, boy-en oranının sabit kalması koşuluyla, 26m x 14m boyutlarda olabilir.  Oyun alanı içindeki tüm çizgiler beyaz renkte ve 5 cm kalında olmalıdır.Serbest atış kulvarları, merkezleri serbest atış çizgilerinin orta noktaları olan 1.80 yarıçaplı daireler şeklinde oyun sahasına taşan kısıtlamalı alanlardır. Serbest atış çizgileri dip çizgiden 5.80 m uzaklıkta ve 4.90 m uzunluğundadır.  Orta daire sahanın ortasına çizilir ve yarıçapı 1.80 m’dir. 



  •  Kısıtlamalı Alanlar, Serbest Atış Koridoru ve çizgileri ;

Çember: Çember som çelikten aşağıdaki şekilde yapılmalıdır,  İç çapı minimum 450 mm ve maksimum 459 mm olacaktır,  Metal malzemesi minimum 16 mm ve maksimum 20 mm çapında olmalıdır,  Keskin köşesi veya aralığı olmamalı,  Parmakların girmesini önlemek için 8 mm den daha düşük aralığı olmalı, Çemberin yerden yüksekliğinin 3.050 mm olacağı şekilde ayarlanmalı ve bu yükseklik değişmemelidir. 

File : File beyaz ipten yapılmalı ve çembere asılı olmalıdır.  Topu sepetten geçerken bir an için tutacaktır.  400 mm den kısa 450 mm den uzun olmayacaktır.  Her file çembere 12 halka ile bağlanacaktır,  Filenin üst kısmı yarı sert olacak ve bu sayede filenin çemberin üstünden yukarıya savrularak takılması,topun filenin içinde kalması veya tekrar üstten dışarı çıkması engellenecektir.

Arkalıklar: tek parça ve saydam maddeden (tercihen yumuşatılmış güvenli camdan) yapılmalıdır.  Arkalıkların boyutları yatay 1.80 m ve dikey 1.05 m'dir.  Arkalıklar saydam ise beyaz. Diğer bütün durumlarda siyah. 5 cm genişliğinde. Arkalıkların ön yüzeyi düz olmalıdır. 



Basketbol Topları : Seviye 1 ve 2 için, dış yüzeyi deri veya suni-karışım sentetik deri den yapılmalıdır,  Seviye 3 için kauçuk malzemeden de yapılabilir,  Dış yüzey, zehirli ya da alerjiye yol açabilecek metaryeller içermemelidir, Küre, siyah çizgili, turuncu yada FIBA tarafından renk kombinasyonu onaylanmış turuncu/açık kahverengi renkte olacaktır.  Enine Kesit, Sekiz (8) ya da on iki (12) çizgili, üzerindeki kanalların genişliği 6,35 mm yi aşmayacak şekilde olmalıdır. Hava basıncı; top alt hizası aşağı yukarı 1.800 mm yükseklikten oyun sahasına bırakıldığında, topun üst hizası 1.200 mm ile 1.400 mm arasında sıçrayacak şekilde ayarlanacaktır. Kendisine ait boyut numarası üzerinde yazacaktır.  Bütün kategorilerdeki erkek karşılaşmaları için, çevresi 749 mm den az 780 mm den fazla olmamalıdır (boyut 7) ve topun ağırlığı 567 g dan az 650 g dan fazla olmamalıdır.  Bütün kategorilerdeki bayan karşılaşmaları için, çevresi 724 mm den az 737 mm den fazla olmamalıdır (boyut 6) ve topun ağırlığı 510 g dan az 567 g dan fazla olmamalıdır.













1 yorum: